Blog

Benmoche dingač na Bidenovoj inauguraciji

Na Bidenovoj inauguraciji slavit će uz dingač koji je Benmoche napravio s obitelji Bura-Mrgudić


Američki biznismen zaljubio se u Hrvatsku i njezina vina još prije više od 30 godina i kupio hektar vinograda na Pelješcu

pišu: Saša Špiranec i Vana Babić

Moguće je kako će se na inauguraciji američkog predsjednika Joea Bidena slaviti uz hrvatsko vino i to Benmosche Family Dingač. Naime, Robert H. Benmosche bio je prava ikona u poslovnom svijetu i vodio osiguravateljske kuće svjetskog glasa.  Vijest javlja Marija Mrgudić, članica obitelji Bura-Mrgudić, koji su poslovni partneri pokojnog Roberta H. Benmoschea i njegove obitelji.

image

Tom Dubravec/Cropix

image

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

image

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Robert H. Benmosche bio je slavni poslovni čovjek koji je tijekom karijere vodio globalne vodeće osiguravajuće kuće i koji se pred kraj aktivne karijere zaljubio u Dubrovnik i hrvatsko priobalje. Kupio je vilu u Dubrovniku za svoju obitelj, a s obitelji Bura-Mrgudić zasadio je zajednički vinograd od čijeg grožđa jedan od najpoznatijih peljeških vinara, Niko Bura, proizvodi vino.

image

Naime Robert H. Benmosche zaljubio se u hrvatsku obalu prije više od trideset godina, a u ekskluzivnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju objasnio je svoju fascinaciju Hrvatskom i njenim vinom.

image

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

“U Hrvatsku sam prvi put došao prije 23 godine, još prije rata. Došao sam u Dubrovnik, koji je zaista posebno mjesto, a vratio sam se odmah nakon nesretnih ratnih vremena. Razmišljao sam što ću raditi kad odem u mirovinu i mislio sam da bi bilo lijepo stvoriti dom u Dubrovniku. Tako sam kupio kuću u Dubrovniku, a 2006. godine i ovaj komad zemlje. Kušao sam najbolja hrvatska vina, a kad sam probao Dingač Bura, rekao sam: to je dobro vino! Poželio sam upoznati ljude koji ga proizvode i tako sam upoznao Maru i njezinu obitelj, prekrasne ljude koji su mi prijatelji. Razmišljajući o hrvatskim vinima, pomislio sam: vino zinfandel došlo je iz Hrvatske, lijepo bi bilo kad bih ja taj zinfandel prvi mogao vratiti natrag u njegov zavičaj.” izjavio je prije desetak godina za Slobodnu Dalmaciju.

 

image

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Benmosche i Mare zajedno su kupili jedan hektar vinograda na Dingaču, gdje su posadili plavac mali, te još šest hektara zemljišta kod Vignja, gdje je na jednom hektaru posađen prvi američki zinfandel u Hrvatskoj. Zašto baš kod Vignja? Kažu: povjerovali su − Marinoj babi i brnistri, odnosno žuki, kako prenosi Slobodna Dalmacija. Iz ove lijepe suradnje tako su nastala dva spektakularna vina Benmosche Family Zinfandel, a zajedno rade i vino od plavca malog s poznatog položaja Dingač na istom poluotoku, od kojeg dobivaju vino Benmosche Family Dingač.

image

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Nakon što se povukao u mirovinu, a svijet zatekla financijska kriza predsjednik Obama zamolio da se vrati iz mirovine i pomogne u oporavku američke ekonomije. Prihvatio je odgovornost, postao savjetnik predsjednika i preuzeo mjesto čelnog čovjeka bankrotiranog osiguravajućeg giganta AIG koji je spasio od propasti i za nekoliko godina vratio vrijednost kompanije i novac dioničara. Nažalost, nedugo nakon toga je Robert H. Benmosche umro, ali je veza s pelješkom obitelji ostala čvrsta i trajna, kao i s bivšim Obaminim potpredsjednikom, sada novim predsjednikom SAD-a Joeom Bidenom koji će na inauguraciji, sudeći prema najavama, točiti i vino svoga pokojnog prijatelja.

https://www.jutarnji.hr/

zatvori
Pretraga proizvoda iz kataloga.

Košarica

zatvori

Prijavi se

zatvori

Sidebar Scroll To Top
[vc_row css=".vc_custom_1497593895509{margin-top: -15px !important;margin-bottom: -15px !important;border-top-width: 5px !important;border-right-width: 5px !important;border-bottom-width: 5px !important;border-left-width: 5px !important;padding-top: 70px !important;padding-bottom: 70px !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;border-left-color: rgba(255,255,255,0.15) !important;border-left-style: solid !important;border-right-color: rgba(255,255,255,0.15) !important;border-right-style: solid !important;border-top-color: rgba(255,255,255,0.15) !important;border-top-style: solid !important;border-bottom-color: rgba(255,255,255,0.15) !important;border-bottom-style: solid !important;}"][vc_column woodmart_color_scheme="light" css=".vc_custom_1488917450837{padding-top: 0px !important;}"][woodmart_title title_width="70" color="white" size="large" title="HEY YOU, SIGN UP AND CONNECT TO WOODMART!" after_title="Be the first to learn about our latest trends and get exclusive offers"][vc_column_text css=".vc_custom_1497593284715{margin-bottom: 0px !important;}"][mc4wp_form id="74"][/vc_column_text][vc_column_text css=".vc_custom_1488915083694{margin-bottom: 0px !important;}"]

Will be used in accordance with our Privacy Policy

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Imate li više od 18 godina?

Morate imati 18 godina ili više da biste mogli pregledavati stranicu. Molimo potvrdite svoju dob za ulazak.

Zabranjen pristup

Pristup vam je ograničen zbog vaše dobi.

Stariji sam od 18 godina Imam manje od 18 godina